Vissa långivare låter dig låna utan UC. Detta betyder att kreditupplysningen som görs inte går via UC utan istället via ett alternativt kreditupplysningsföretag. Detta är ett förfarande som många svenska låntagare föredrar av olika skäl.
Men även om du väljer att ta ett sådant här lån bör du tänka på vissa saker innan du gör slag i saken. Läs vidare för att få insikt i vad du bör tänka på innan du skrider till verket!
3 saker att tänka på när du vill låna utan UC
När du vill låna utan UC bör du tänka på i stort sett samma saker som om du skulle ha tagit något annat slags lån. Det är ett viktigt beslut som du har att fatta och innan du fattar det slutgiltiga beslutet att ta lånet bör du därför ta ett helhetsperspektiv på saken. Till exempel bör du ha koll på sådant som hur mycket pengar du ska amortera på lånet varje månad, hur hög den totala kostnaden för lånet blir samt vilka avgifter du debiteras.
Så genom att läsa det finstilta bör du sätta dig in i de villkor som rör:
- Den totala kostnaden för lånet. Även när du vill låna utan UC bör du vara medveten om hur hög den totala kostnaden för lånet faktiskt är. Detta belopp utgörs av dels det lånade beloppet men även av den ränta som du betalar under löptiden. Se därför till att noggrant räkna ut den totala kostnaden så att du har stenkoll på denna.
- Det månatliga belopp som ska betalas. Det är också viktigt att du redan på förhand vet exakt hur mycket du ska betala av på lånet varje månad. Det månatliga beloppet som ska betalas inkluderar inte bara själva lånebeloppet utan även räntan och övriga avgifter. Även här bör du noggrant räkna ut det totala belopp som ska betalas varje månad.
- Vilka andra avgifter som tillkommer. Ibland tillkommer även andra avgifter utöver det lånade beloppet som ska amorteras och räntan. Några exempel på sådana avgifter är förseningsavgift, aviavgift och startavgift. Läs därför igenom villkoren för lånet, även det finstilta, så du vet precis vad som gäller.