Företagsinvest

Allt om juridik – för dig som är nybörjare

Allt om juridik – för dig som är nybörjare

Juridik skulle kunna översättas till rättsvetenskap eller lagkunskap och handlar till stor del alltså om lagar och regler. Det finns många juridiska områden, så som civilrätt och familjerätt, och det kan kännas svårt att veta vad alla begrepp innebär. Här kan du läsa allt om juridik – ur ett nybörjarperspektiv.

Olika områden inom juridik

Det finns som sagt många olika juridiska områden och för den som siktar på att lära sig allt om juridik är detta en bra del att börja med, för att sedan enklare kunna förstå mer. Nedan kan du lära dig om några av dessa områden.

Offentlig rätt

Enkelt förklarat kan man säga att den offentliga rätten är det som reglerar rätten mellan individer och samhället. Bara här finns flera områden, så som statsrätt. I Statsrätten regleras främst regeringen och riksdagen.

Ett annat område är socialrätt och detta område reglerar om hur Sveriges kommuner ansvarar för dom som bor där. Socialrätten handlar bland annat om:

  • Barn, – och ungdomsvård
  • Socialförsäkringsrätt
  • Sekretesslagstiftning

Civilrätt

Civilrätt är också ett ganska stort juridiskt område, som bland annat handlar om hur tvister mellan privatpersoner och andra aktörer hanteras. Ska man till exempel genomgå en skilsmässa och det finns barn med i bilden, som man inte kommer överens om, kan man hamna i en vårdnadstvist. I det fallet säger familjerätten att barn i dom allra flesta fall har rätt till båda sina föräldrar, för att ta ett exempel.

Under civilrätten ingår även arbetsrätt, som bestämmer hur reglerna ser ut mellan arbetsgivare och arbetstagare, samt konsumenträtt. Det sistnämnda handlar till stor del om hur konsumenter ska skyddas och kan du redan allt om juridik, eller åtminstone en hel del, så har du säkert hört talas om konsumentköplagen.

Lär dig allt om juridik på nätet

Har du förstått juridikens områden har du kommit en lite bit på vägen till att lära dig allt om juridik. Det finns dock mycket mer än så och för den som är intresserad finns mängder av juridiska texter på nätet. Du kan lätt hitta just det område som du är mest intresserad av genom att söka i en sökmotor.

Om sanningen ska fram så är det dock väldigt svårt att lära sig exakt allt om juridik – inte ens dom som utbildat sig i många år klarar sig utan den tjocka blå boken ”Sveriges rikes lag”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *