Företagsinvest

Företagen har negativ syn Sveriges ekonomiska framtid

Företagen har negativ syn Sveriges ekonomiska framtid

Både Riksbanken, Konjunkturinstitutet och ett flertal ekonomer förutspår sämre ekonomisk utveckling de kommande åren. Frågan är inte om utan när lågkonjunkturen kommer och hur kraftig den blir. Enligt Teknikföretagen kommer det bli sämre än vad Riksbanken förutspår.

Under ett seminarium i Almedalen i somras möttes vice riksbankschefen, Henry Olsson, och chefsekonomen på Teknikföretagen , Mats Kinnvall, i ett samtal med temat ”Vart är konjunkturen på väg?”. Henry Olsson menade att den ekonomiska utvecklingen i Sverige var i ”en inbromsning men ingen kraftig tillbakagång”. En åsikt som Mats Kinnvall inte helt delade. Enligt Kinnvall var Riksbankens prognos allt för positiv och enligt honom kommer Riksbanken därmed få backa från sina tidigare prognoser om kommande räntehöjningar.

Handelskrig påverkar Sverige

Framförallt är det protektionism och handelskrig som kan påverka svensk ekonomi mycket negativt. Detta utifrån att ekonomin till 50% vilar på internationell handel. En rapport som publicerades av SEB visar även att företagen överlag är mer försiktiga. Istället för expansion ser företagen över sina kostnader och färre väljer att investera för framtiden. Man förbereder sig helt enkelt för en kommande lågkonjunktur.

”Företagens syn på ekonomin dämpades på bred front”

Även konjunkturbarometern, från Konjunkturinstitutet, visar på en negativ tro på den ekonomiska framtiden. I augusti backade indikatorn för fjärde månaden i rad. En negativ trend som alltså sträckt sig över hela sommaren. I juni publicerades ”Företagens syn på ekonomin dämpades på bred front”, i juli ”Svagare stämningsläge än normalt i ekonomin” och i augusti alltså ”Barometerindikatorn backar för fjärde månaden i rad”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *