Företagsinvest

Ny köptrend – Begagnat växer kraftigt

Ny köptrend – Begagnat växer kraftigt

En undersökning av Demoskop visar att efterfrågan på begagnade kläder och produkter ökar kraftigt. Från att 16 % valde att köpa begagnade saker inför barnens skolstart 2018 är siffran nu uppe på 42 %. Miljömedvetenhet kan vara en orsak men även den allmänna synen på att handla second hand.

Under 2019 har flera undersökningar visat på att allt fler handlar begagnat. Bland annat presenterade analysföretaget Global Data att andrahandsmarknaden internationellt vuxit 21 gånger mer än traditionella klädbutiker. Detta är något som bland annat amerikanska sidan Thredup presenterat.

Även i Sverige kan en stark utveckling ses. När Demoskop, tillsammans med Tradera, frågade 1000 föräldrar var de köpte sakerna inför barnens skolstart var det betydligt fler som köpte begagnat i år mot förra året. Av de tillfrågade var det 23% som köpte begagnat ”ofta eller ganska ofta”. En ökning från 15% förra året.
De som främst köper begagnat är föräldrar mellan 18 – 39 år. En generation som vuxit upp med en tydligare miljömedvetenhet och en positiv syn på begagnade kläder. Samtidigt har tillgängligheten ökat med Facebook-grupper, flera lokala loppisar samt E-butiker som primärt säljer begagnade kläder.

Källa:
”Tydligt Trendskifte – allt fler handlar till begagnat till barnen inför skolstarten” – Mynewsdesk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *