Företagsinvest

Om företagslån för aktiebolag med respektive utan säkerhet

Om företagslån för aktiebolag med respektive utan säkerhet

Idag finns det många olika företagslån för aktiebolag att välja bland. Till exempel kan du som just har startat ett bolag ansöka om ett lån. Men dina möjligheter att få din låneansökan beviljad är förstås högre om företaget ifråga har varit verksamt lite längre och därmed har en historik och en bevisad affärsidé. Dessutom kan du välja att ställa säkerhet för ett lån om du har möjlighet att göra detta. Alternativt så kan du ansöka om att lån utan säkerhet.

Huruvida just ditt bolag har möjlighet att få finansiering genom ett lån beror på en rad olika faktorer. Allt från din personliga kreditvärdighet till företagets finansiella ställning påverkar långivarens riskbedömning och beslut. Men utöver kreditvärdigheten kan långivaren även vilja ta del av din affärsplan samt utdrag från företagets bankkonton. Det finns som sagt många rörliga delar som är i spel när du väljer att ansöka om ett lån och då långivaren gör sin bedömning. Läs mer om de vanligaste typerna av företagslån nedan!

Det finns i huvudsak två typer av företagslån för aktiebolag

I huvudsak finns det två typer av företagslån för aktiebolag. De allra flesta lån som långivare har att erbjuda faller faktiskt inom någon av följande två kategorier:

  • Lån med säkerhet. Dessa är företagslån där du som långivare ställer en säkerhet för lånet. Vilken säkerhet som används kan variera beroende på hur mycket pengar du önskar låna samt vad pengarna ska användas till. Säkerheten är en garanti som din långivare kan luta sig mot om ditt företag inte klarar av att betala tillbaka lånet. Generellt sett har dessa lån därför en lite lägre ränta än vad lån utan säkerhet har.
  • Lån utan säkerhet. Precis som det låter ställer du som långivare ingen säkerhet för dessa företagslån. Därmed medför de en högre kreditrisk för långivaren och följaktligen är också räntan för dessa lån vanligtvis lite högre. Du kan inte heller låna lika mycket pengar jämfört med vad som är möjligt att låna mot säkerhet.

Utöver dessa finns det också vissa varianter av låneupplägg som kan anses tillhöra en alternativ kategori. Vi har dock valt att exkludera dem från denna artikel för att inte krångla till det alltför mycket i onödan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *